Skip to main content

Mini-cursus

Hoe werkt Facebook Live?

Facebook Live gratis mini-cursus

Gratis mini-cursus – les 7

‘In 7 dagen aan de slag met Facebook Live zonder stress!’

Voortaan ga jij niet meer zomaar aan de slag met een Facebook Live video. Neen, je doet het weldoordacht en denkt na over jouw doel. Over hoe je jouw publiek onmiddellijk kan triggeren, hoe je afscheid neemt, wat jouw call-to-action is.

In de vorige les leerde je ook hoe je de impact van jouw uitzending kan vergroten door je video te downloaden en te delen via al jouw social mediakanalen.

In deze laatste les, de 7de les van de gratis mini-cursus ‘7 dagen aan de slag met Facebook Live zonder stress!’, hebben we het over jouw Facebook Live video ondertitelen (of eender welke video, eigenlijk).

 

1. Waarom jouw video ondertitelen?

Je hebt vast ook al gemerkt dat -tenzij anders ingesteld bij de eindgebruikers- video’s automatisch beginnen af te spelen op social media. Dat gebeurt altijd zonder geluid. En meestal kijk je dan zo verder, juist?

Soms is het zelfs niet mogelijk om de klank op te zetten, omdat je de video aan het bekijken bent op het openbaar vervoer of in een wachtzaal… Ook mis je dankzij deze ondertitels een belangrijke groep niet: de slechthorenden en doven.

Tot slot valt tekst in beeld veel meer op dan beeld alleen. En mensen zijn juist méér geneigd het geluid aan te zetten, als ze weten waarover je video gaat.

Onderzoek van Instapage geeft aan dat een ondertitelde video op Facebook:

  • 15% meer gedeeld wordt;
  • 17% meer positieve reacties krijgt;
  • 26% meer klikreacties krijgt op de call-to-action link.

En niet alleen op Facebook zorgt jouw ondertitelde video voor meer impact!

Ook op Google zorgen ondertitels ervoor dat jouw video meer zichtbaarheid heeft en dus meer impact. Why? Omdat Google jouw video niet alleen analyseert op de titel van je video, de bijhorende tags, de omschrijving, maar ook op de ondertitels!

 

2. Ondertitelen via YouTube

Ondertitelen kan je op verschillende manieren doen. Een voordeel bij YouTube is dat ieder woord dat je invoert in jouw ondertiteling ook een zoekwoord is om jouw video te vinden in de zoekmachines. Dus wat wil je nog meer?

Daarom ondertitel ik mijn video’s steeds op deze manier.

In deze 7de les van de gratis mini-cursus ‘7 dagen aan de slag met Facebook Live zonder stress!’ toon ik jou stap voor stap hoe je jouw video ondertitelt via YouTube. En hoe je de ondertiteling kan downloaden om daarna toe te voegen aan jouw video op Facebook, LinkedIn, etc.

Hieronder vind je nog even alle stappen op een rijtje:

BELANGRIJK: Als je YouTube Studio gebruikt, selecteer je in het linkermenu de klassieke versie van Creator Studio om deze stappen te volgen:

  1. Ga naar Videobeheer door rechtsboven te klikken op je account > Creator Studio > Videobeheer > Video’s.
  2. Klik naast de video waaraan je de ondertiteling wilt toevoegen op het dropdownmenu naast de knop Bewerken.
  3. Selecteer Ondertiteling.
  4. Klik op de knop Transcript maken en automatisch synchroniseren.
  5. Laat de video afspelen en begin de tekst in te tikken. Stop jij met intikken, speelt de video verder af. (Opgelet: in de video had ik mijn oordopjes in waardoor het geluid van de video die ik ondertitel niet hoorbaar is.)
    Je kan eventueel ook de platte tekst kopiëren en plakken (bijvoorbeeld uit een Word-document, als je de tekst op voorhand had uitgeschreven).
  6. Klik op de knop Stel de timing in en jouw ondertiteling wordt opgeslagen.
  7. Controleer daarna of de ondertiteling nog enigszins moet aangepast worden. Zo kan je het aantal regels aanpassen. Ideaal is om 32 karakters per regel te plaatsen. Je kan een extra regel toevoegen door Shift-Alt-Enter te klikken.
    Controleer uiteraard ook op eventuele typo’s.
  8. Vervolgens download je het .srt bestand. Ga naar YouTube Studio en klik op het tabblad Ondertiteling.
  9. Selecteer welke taal ondertiteling je wilt downloaden. Kies niet voor de automatisch door YouTube aangemaakte ondertiteling!
  10. Je komt op een volgende pagina en klikt daar op Acties.
  11. Uit de keuzelijst selecteer je nu het .srt bestand. (Als je hier een foutmelding krijgt dat het niet mogelijk is, negeer je deze foutmelding gewoon.)
  12. Ga naar je downloads en ontdek daar het door jou aangemaakte .srt bestand.

3. Jouw .srt bestand benoemen

Nu je jouw .srt bestand gedownload hebt, is het heel belangrijk het te benoemen op de juiste manier. In de video heb ik je ook aangetoond hoe je dat doet.

Klik hier voor het overzicht van alle taal- en landcodes met nogmaals de volledige beschrijving hoe je dit doet.

4. Jouw video en ondertiteling opladen in Facebook en LinkedIn

De ondertiteling van jouw video is nu een feit en je hebt zowel jouw video als jouw .srt bestand op de juiste manier gedownload.

Nu kan je jouw video bijvoorbeeld ondertiteld gaan delen op Facebook en LinkedIn.

In onderstaande video ontdek je hoe je dat doet.

5. Jouw video ondertitelen door de ondertitels te branden in je video

In de vorige video’s hebben we de ondertiteling moeten downloaden, omdat we een apart tekstbestand hebben gemaakt, het zogenaamde .srt bestand. De voordelen heb ik je hierboven ook al aangereikt.

Wil je liever je ondertiteling branden ín jouw video, dan kan je de video met het ondertitelingsbestand samenvoegen via bijvoorbeeld Handbrake.

Maar ook Camtasia, een videobewerkingsprogramma waarover ik het eerder had in les 5, heeft een ondertitelingstool. Hier brand je als het ware jouw ondertiteling in jouw video en wordt de ondertiteling altijd automatisch ingesteld.  Het nadeel hier is dat jouw ondertiteling dus geen impact heeft op de SEO, op de vindbaarheid in Google.

Daarom kies ik ervoor om te ondertitelen via YouTube of gelijk welk ander social mediakanaal, zoals Facebook en Vimeo. Aan jou om die keuze te maken. Plus, het is veel eenvoudiger om zo jouw video te ondertitelen. En hoe eenvoudiger we de zaken kunnen aanpakken, des te beter!

Simplicity is the key to brilliance!

And all good things come to an end…

De 7de les zit erop, my lady!

Hopelijk heb ik je tal van nieuwe inzichten en extra tips kunnen meegeven. Ik hoop ook dat je er echt van genoten hebt. En dat je nu aan de slag gaat met alle tips en video’s! Je bent alvast meer dan welkom om jouw ervaringen, inzichten, video’s en eventuele vragen te delen in de besloten Facebookgroep.

Blijf me ook zeker online volgen of schrijf je hier in om voortaan de Optimazing Novelties met de nodige tips & tricks in jouw mailbox te krijgen. Wie weet welke waardevolle zaken ik nog met jou deel om jouw online zichtbaarheid te vergroten?! 😉

Zit je zelf met een prangende vraag over jouw online marketing, social media of een manier om jouw online zichtbaarheid te vergroten en efficiënter aan te pakken? Laat het me dan zeker weten en mail naar [email protected] of deel het in de groep.