Skip to main content
IOS 14 Update Apple - Blog Optimazing

De laatste dagen krijg ik constant mails van bezorgde ondernemers met de vraag hoe ze dat ‘Facebook adverteren probleem’ na de iOS 14-update moeten aanpakken. Wat is hier eigenlijk aan de hand en hoe los je dit op?

As always: no worries! Optimazing to the rescue… ?‍

Brengen jouw Facebook advertenties geen geld meer op na de iOS 14-update van Apple?

Apple heeft een nieuwe iOS 14-update uitgevoerd die voortaan vraagt aan mensen of hun gegevens mogen gebruikt worden voor bijvoorbeeld apps zoals Facebook. En wat denk je dat de meesten zullen zeggen? Right… ‘Neen, liever niet!’

Dit zorgt ervoor dat Facebook minder inzicht krijgt in de interesses van zijn publiek, wat dan weer een gevolg heeft voor het adverteren. Want zonder deze kennis van Facebook, kan jij niet meer gericht adverteren op jouw doelgroep.

Grote miserie? Paniek? Relax! Voor alles is een oplossing, ook voor dit probleem.
Lees hieronder waarom Apple dit überhaupt heeft gedaan, wat de impact hiervan is op jouw adverteerprestaties en hoe je die impact kan beperken.

FB pop-up app iOS 14-update Apple

Bron afbeelding: Tim Cook, CEO Apple (Twitter)

Waarom heeft Apple deze iOS 14-update gedaan?

Bij de laatste update van de nieuwste versie van iOS 14 heeft Apple zijn gebruikers extra in bescherming genomen. Voortaan verplicht Apple de app-ontwikkelaars om toestemming te vragen aan de gebruiker of zijn/haar gegevens mogen gedeeld worden met derden.

Het gaat hier dus niet enkel om Facebook, maar ook om vele andere apps in de App Store, zoals Pinterest, Tik Tok en LinkedIn-advertising. Maar de discussie tussen Facebook en Apple komt wel meer in het nieuws.

Apple heeft dit dus gedaan, omdat ze vinden dat iedere gebruiker zelf mag beslissen wat er allemaal gebeurt met zijn persoonlijke gegevens. Maar euh… tussen ons gezegd en gezwegen: laat ons hopen dat Apple dan wel goed zorgt voor onze gegevens. Want die weet nu natuurlijk álles door wat we allemaal tokkelen op onze iPhone en iPad. Just saying…

Wat met de gewone Facebook berichten?

En als je er wat dieper bij nadenkt, dan zal deze aanpassing niet alleen een impact hebben op onze Facebook advertenties, maar ook op onze gewone berichten. Right?

Want gewone berichten worden door Artificial Intelligence (AI) gelezen. En als mensen nu massaal die tracking gaan uitzetten, njah, dan zal ons gedrag op social media steeds minder kunnen geïnterpreteerd worden. Met als gevolg dat Facebook (of eender welke app) minder goed weet wat jij leuk vindt of juist niet.

En net dát bepaalt voor een groot deel het Facebook algoritme. Met als gevolg misschien minder relevante berichten op onze tijdslijn…

En hoe zit dat nu met de Facebook advertenties?

Was jij een slimme Facebook adverteerder en had jij een Facebook pixel (1) geïnstalleerd op jouw website? Werkte jij met aangepaste doelgroepen, stelde jij allerlei conversiegebeurtenissen in en deed je aan retargeting? Dan verandert er inderdaad heel wat voor jou.

Want als jouw doelgroep meegeeft dat ze niet willen dat alles wat ze doen op hun Apple toestel wordt bijgehouden… dan kan Facebook deze zaken ook niet interpreteren.

Facebook schat het impactverlies van jouw advertenties op 60%. Want door die gegevensblokkering weet Facebook niet meer of jouw volgers op jouw website zijn terechtgekomen via een Facebook advertentie. Gedaan met meten dus!

Heeft de gebruiker wél toegestemd om zijn gegevens te delen met Facebook? Dan mag Facebook deze data max. maar 7 dagen bewaren. Dat betekent dat je ook maar 7 dagen kan “retargeten” bij advertenties. Dikke miserie, yep.

Onderstaand beeld toont jou hoe een Facebook advertentie tot nu toe werd verwerkt:

Het verloop van een FB advertentie vóór de IOS 14 update
(1) Facebook pixel: een paar regels code van Facebook die je in het headergedeelte van je website kopieert. 
Door deze code kan de pixel gegevens ontvangen over de acties die op je website worden ondernomen om je Facebook-advertenties nog relevanter te maken voor je doelgroep. 
Het is een analysehulpmiddel waarmee je de effectiviteit van je advertenties kunt meten en inzicht kunt krijgen in de acties die mensen uitvoeren op je website. 
Ontdek in deze post meer over de Facebook pixel - even naar beneden scrollen in het bericht.

Gedaan met adverteren, denk je? Point final. Finito?

Zonder al te technisch te worden: Nope! Voor alles is een oplossing, zo ook hier.

En Facebook zou Facebook niet zijn als ze niet zélf voor een oplossing zouden zorgen…

Wat dien jij zéker te doen als (toekomstige) Facebook adverteerder?

Eerst en vooral: ga nog moet jij jouw domeinnaam verifiëren op Facebook via de Business Manager van Facebook. Die bereik je via www.business.facebook.com.

Belangrijk is dat deze verificatie gebeurt via de Business Manager. Heb je nog geen Business Manager? Dan maak je die eerst aan. Loopt het altijd van een leien dakje? Helaas niet, nee. Maar dat mag je niet weerhouden het nodige te doen.

Zo verifieer je jouw domeinnaam op Facebook:

1

Ga naar jouw Business Manager en klik op het menu (9 puntjes of 3 streepjes). Ga naar 'Bedrijfsinstellingen'

2

Ga naar ‘Merkveiligheid’

3

Ga vervolgens naar 'Domeinen'

4

Vul de domeinnaam van je website in en klik op 'toevoegen'

5

Verifieer tot slot je domeinnaam. Dat kan op 3 verschillende manieren:

[1] Voeg een DNS TXT-record toe aan je domeinhost - [2] Upload een HTML-verificatiebestand naar je website - [3] Plaats de meta-tag code in jouw headersectie. Klinkt dit redelijk als Chinees voor jou? No panic! Straks demonstreeer ik de gemakkelijkste methode in een filmpje. En mocht je er dan nog niet uit wijs geraken, kan je hiervoor altijd je webdesigner inschakelen.

En dan finally… de Facebook Conversion API installeren!

Het klinkt misschien niet zo heel sexy, maar het is wel degelijk een godsgeschenk: de Facebook Conversion API. ?

Wat de Facebook Pixel tot nu toe heeft gedaan voor jouw advertentie, doet de Facebook Conversion API nu. Met deze kleine tool verzamel je voortaan alle gebeurtenissen en gegevens. En die gegevens kan je dan versleuteld over je eigen server met Facebook delen.

Bijvoorbeeld: bezoekt iemand de bedankingspagina na het downloaden van jouw e-book? Dan wordt dit mooi doorgespeeld naar Facebook en zal deze conversiegebeurtenis dus een registratie hebben.

Zo werkt deze Facebook Conversion API samen met jouw Facebook Pixel om data te verzamelen. En dit uiteraard allemaal zoals het hoort volgens de GDPR-wetgeving! Je bent wel nog steeds verplicht de persoon in kwestie te laten bevestigen dat zijn gegevens mogen worden opgeslagen.

Hieronder de illustratie van hoe de API Conversion code werkt. Apple houdt wel degelijk de werking van de Facebook Pixel tegen, maar dat is niet het geval voor de Conversion API. Die registreert alles netjes! Want jouw server staat hierdoor rechtstreeks in contact met de server van Facebook. Er zit dus geen 3de partij meer tussen. In dit alles GDPR-proof!

FB advertentie met API Conversie

Zo stel jij of je websitedeveloper de Conversion API in:

1

Je gaat terug naar je Business Manager via Business.Facebook.Com en gaat naar 'Gebeurtenisbeheer' en selecteer de pixel die je wilt koppelen aan de Conversions API

2

Klik op 'Instellingen' - helemaal rechts

3

Klik op 'Toegangstoken ' onder het gedeelte 'Handmatig instellen'

4

Lees de informatie en klik vervolgens op het laatste scherm 'Volgende'

5

Selecteer de FB pixel (*) waaraan je de servergebeurtenissen wil koppelen en klik op 'Volgende'

(*) Heb je dus meerdere pixels, dan moet je deze actie diverse keren ondernemen
6

Klik op 'Toegangstoken genereren', kopieer je toegangstoken en bewaar het op een veilige plek (*) en klik op 'Volgende'

(*) Facebook bewaart de toegangstoken nergens voor jou. Bewaar het dus zorgvuldig!
7

Kies wie je Conversions API moet instellen.

Je kan het zelf doen of bv. door jouw websitedesigner het laten doen.
8

Na deze keuze, kan iedereen met een beheerderstoegang tot jouw pixel, kan de API nu gaan instellen in het tabblad 'Implementaties' via 'Gebeurtenisbeheer'

Nu heb je de toegangstokenfase van de stapsgewijze configuratie voltooid.
9

Rest jou nu nog de Conversion API implementatie te voltooien.

Facebook geeft je de nodige documentatie van de diverse stappen die je nu moet ondernemen of je kan deze info doorsturen naar jouw websitedeveloper.

Samengevat: Hoe beperk je de impact van de iOS 14-update op Facebook adverteren?

STAP 1: Verifieer je domeinnaam op Facebook

STAP 2: Installeer de Facebook Conversion API

Zelf geen zin in deze technische ingrepen? Vraag dan aan jouw websitedesigner om jou te helpen bij deze twee stappen.

Wil je toch graag zelf aan de slag? Download dan nu via onderstaande knop de how to-video waarin ik je alles stap voor stap in heldere taal uitleg.

Veel succes. Yes you can!

P.S. Adverteerde jij al eerder op Facebook?

Vergeet dan zeker niet jouw ingestelde aangepaste conversies te linken aan jouw domein. Anders krijg je een foutmelding dat jouw aangepaste conversiegebeurtenissen nog niet werden gelinkt aan jouw domein. Door de update van Apple is het nu zo dat je max. 8 conversiegebeurtenissen per domein kan instellen. Dus niet vergeten instellen en eventueel keuzes te maken.

Dit is Cathy

Jouw online sparringpartner in e-mailmarketing & social media

Cathy Tavernier is online media expert en jouw partner op wie je kan bouwen. Bij wie je terecht kan met ál je vragen over online marketing. Ze leert je alles wat ze weet. Niet alleen de wát, maar ook de hoe! Ze biedt je een stevige houvast en zorgt dat je in actie blijft.

Met Optimazing, haar online marketingbureau in hartje Gent, helpt Cathy ambitieuze ondernemers zoals jij hun identiteit online neer te zetten door aan de slag te gaan met jouw e-mailmarketing en jouw social media optimalisatie, zodat jij de juiste klanten bereikt en zo meer business genereert.

En dat steeds met oog voor jou als ondernemer en als mens. Dat vindt ze super belangrijk! Pretty optimazing, yes!

Cathy Tavernier, marketingbureau te Gent - Jouw sparringpartner op het vlak van e-mailmarketing en social media

Vergeet onze vorige posts niet!